Čokoláda výroba

Vyrábět čokoládu přímo z kakaových bobů je výzva, alchymie a spousta práce. Ale ten výsledek stojí za to! Ochutnejte sami.
 
Jak to v praxi vypadá?
 
1. Vyzkoušíte spoustu vzorků bobů, než se rozhodnete, které jsou ty pravé pro Míšinu čokoládu.
2. Objednáte pytle bobů a znovu zkoušíte vzorky, abyste rozhodli, jaká teplota a doba pražení je nejlepší.
3. Pak boby ručně protřídíte, opražíte (jak už jsem zmínila, různé boby vyžadují různou teplotu a dobu pražení), nadrtíte a odslupkujete. 
4. Kousky bobů několik dní melete v kamenném mlýnu (melanžéru). Tak získáte svoji vlastní kakaovou hmotu.
5. Kakaovou hmotu necháte odležet (stařit), aby ještě dobíhaly započaté chuťové procesy.
 
Spousta lidí neví, co znamená výroba přímo z kakaových bobů, tedy BEAN TO BAR neboli hezky česky OD BOBU PO TABULKU. Začnu z druhého konce. Pokud tedy čokoláda NENÍ bean to bar, vynecháte body 1-5 a od nějakého velkovýrobce si rovnou koupíte kakaovou hmotu většinou jako pytle peciček. Je to rychlejší, levnější, ale úplně se připravíte o možnost ovlivnit chuť čokolády.
 
6. Kakaovou hmotu ztemperujete (zahřejete, ochladíte a znovu zahřejete). Je to taková alchymie, kdy každý teplotní stupeň hraje roli.
7. Čokoládu nalejete do forem a po ztuhnutí vyklepnete a ručně zabalíte. Dobře ztemperovaná čokoláda se krásně leskne a při odlomení hlasitě křupne.
 
Chci vám co nejvíce přiblížit chuť a aroma kakaových bobů z konkrétní země, proto boby nemíchám a všechny čokolády jsou SINGLE ORIGIN.
Čokoláda z bobů z Vietnamu chutná úplně jinak než čokoláda z bobů z Tanzanie nebo třeba ze Šalamounových ostrovů, i když obsahuje stejné procento kakaových bobů. 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.