Můj příběh

 

Celý život mám ráda čokoládu. Kamkoli jedu, kupuju čokolády a čokoládové tyčinky a zkouším nové chutě. Tato moje láska mě dovedla až k výrobě vlastní čokolády. Ne takové, kdy si koupíte od velkého výrobce kakaovou hmotu, tu rozpustíte a nalejete do forem. Ale takové, kdy si najdete ty nejlepší kakaové boby na světě, pečlivě je ručně protřídíte, opražíte (různé boby vyžadují různou teplotu a dobu pražení), nadrtíte, odslupkujete a pak několik dní melete v kamenném mlýnu (melanžéru). Tak získáte svoji vlastní kakaovou hmotu. Po odležení (staření), kdy ještě dobíhají započaté chuťové procesy, kakaovou hmotu ztemperujete (zahřejete, ochladíte a znovu zahřejete). Je to taková alchymie, kdy každý teplotní stupeň hraje roli. Pak už jen nalejete do forem a po ztuhnutí vyklepnete a ručně zabalíte. Dobře ztemperovaná čokoláda se krásně leskne a při odlomení hlasitě křupne.
 
Vše probíhá u jednoho výrobce, a proto se takové čokoládě ve světě říká BEAN TO BAR neboli hezky česky OD BOBU PO TABULKU. Je úžasné, jak můžete během tohoto procesu ovlivnit chuť čokolády. Chci vám co nejvíce přiblížit chuť a aroma kakaových bobů z konkrétní země, proto boby nemíchám a všechny čokolády jsou single origin. Čokoláda z bobů z Vietnamu chutná úplně jinak než čokoláda z bobů z Tanzanie nebo třeba ze Šalamounových ostrovů, i když obsahuje stejné procento kakaových bobů. V čokoládách nenajdete žádný odtučněný kakaový prášek, mléčný tuk nebo lecitin, ale pouze nealkalizované výběrové kakaové boby, třtinový cukr a kakaové máslo. V mléčné čokoládě je navíc ještě plnotučné mléko. Výroba jedné tabulky trvá i týden, ale výsledek stojí za to!
 
Mým cílem je vyrábět skvělou čokoládu, tak jsem chtěla zjistit, jak Míšina čokoláda obstojí v mezinárodní konkurenci. V roce 2017 jsem poslala jednu tabulku do prestižní soutěže Academy of Chocolate Awards v Londýně a rovnou jsem za ni dostala medaili. Tmavá čokoláda 75% z bobů z Tanzanie vyhrála stříbrnou mezi 900 hodnocenými čokoládami z celého světa, od Nového Zélandu po Spojené arabské emiráty. Ve stejném roce v regionální soutěži International Chocolate Awards v Budapešti tmavá čokoláda Tanzanie 75% s pomerančem získala bronzové ocenění.
 
V roce 2018 jsem poslala sedm tabulek do soutěže Academy of Chocolate Awards a všech sedm získalo medaile. Tmavá čokoláda Vietnam 70 % získala jako první česká čokoláda světové zlato! V soutěži se posuzovalo 1200 čokoládových výrobků ze 45 zemí světa.
 
Vloni v červnu získala Míšina čokoláda ve světové soutěži Academy of Chocolate Awards tři stříbrné a dvě bronzové medaile v konkurenci 1600 čokoládových výrobků. Když se podíváte na odkaz, jsem na úvodní fotce z předávání cen uprostřed. V červenci 2019 byly vyhlášeny i výsledky dalších dvou prestižních mezinárodních soutěží International Chocolate Awards a Great Taste Awards. Mléčná čokoláda Madagaskar 50% získala jako první česká čokoláda zlatou medaili v této prestižní evropské soutěži! Další dvě čokolády získaly stříbrné medaile. Od Great Taste Awards získaly dvě tabulky 2 hvězdičky a tři tabulky po 1 hvězdičce. Mléčná čokoláda Madagaskar 50% získala ještě i světový bronz ve finále International Chocolate Awards.
 
Mám obrovskou radost a vím, že má Míšina čokoláda našlápnuto správným směrem. Díky moc za podporu!
 
Reportáž o Míšině čokoládě vysílala 7. března 2019 ČT1 v pořadu Gejzír zde.
Na povídání o čokoládě v pořadu Sama doma vysílaném na ČT1 3.12.2019 se můžete podívat zde.
Nebo si můj příběh můžete přečíst v internetové verzi ONA DNES zde.